Comenzi uzuale:Vehicule

From B-Zone Wiki
Jump to: navigation, search
Other languages:
English • ‎Română
Vehiccle.jpg
Veh menu.jpg

Oricine dorește să aibă o mașină personală frumoasă, perfect funcțională și rapidă, însă în aceeași măsură trebuie să și cunoașteți cum vă puteți controla propriile vehicule. Mai jos găsiți o listă cu toate comenzile pe care le puteți aplica unui vehicul:

/vehicles

Această comandă reprezintă centrul de control al tuturor vehiculelor personale ale unui jucător. Comanda /vehicles are și alternative de accesare a centrului de control precum comenzile: /v, /garage și /g. Toate aceste comenzi vă conduc într-un singur loc, centrul de control. În urma folosirii uneia dintre aceste comenzi, serverul vă va afișa o listă a tuturor vehiculelor deținute folosind următorul model:

 • ID-ul slotului ocupat de vehicul
 • Numele vehiculului
 • Statusul acestuia (disponibil, ocupat, ascuns)
 • După cât timp vehicului urmează să fie despawnat.

Datorită limitărilor serverelor de SA:MP, jucătorii cu cont premium pot spawna până la 8 vehicule în același timp pe server, iar cei fără cont premium pot spawna până la 2 vehicule în același timp pe server.


Prin selectarea unui vehicul din listă serverul vă pune la dispoziție câteva opțiuni cu ajutorul cărora vă puteți controla vehiculul. Opțiuni de control:

 • Informații - Iți vor fi afișate informații precum: model, preț, status (încuiat/descuiat), culori, kilometrii, zilele mașinii, asigurări, cost asigurare, id, vip.
 • Localizează - Îți va fi setat un checkpoint la poziția vehiculului.
 • Remorchează - Vehiculul tău va fi respawnat la locul unde a fost parcat. Prețul acestui serviciu este de $200.
 • Spawnează/Despawnează - Cu această opțiune poți face ca vehiculul tău să apară/dispară temporar de pe server.
 • Deblochează - Această opțiune poate fi folositoare în momentul în care vehiculul tău a fost parcat necorespunzător și nu mai poate fi folosit (exemplu: într-un perete, în apă). Vehiculul va fi parcat într-o locație sigură. Folosește apoi serviciul de localizare pentru a-ți găsi vehiculul.
 • Vinde - Prin această opțiune poți vinde vehiculul la DealerShip, doar dacă te afli în jurul acestuia.
 • Convertește la vehicul VIP - Prin această opțiune poți converti un vehicul normal într-un Vehicul VIP.
 • Spawnare la conectare - Prin această opțiune poți selecta care să fie vehiculele care se vor spawna automat la conectarea pe server.
 • Cumpără asigurare - Prin această opțiune puteți cumpăra asigurare la vehicul.

În mod standard, un jucător are 4 sloturi de vehicule, acestea putând fi suplementate din Shop.

/engine

Utilizarea acestei comenzi în momentul în care vă aflați într-un vehicul are ca efect pornirea, sau după caz, oprirea motorului vehiculului. Ca o scurtătură a comenzii, puteți să folosiți deasemenea tasta 2 de pe tastatură.

/lock

Comanda este folosită de către proprietarii vehiculelor pentru a-și încuia respectiv descuia propriul vehicul. Ca o scurtătură a comenzii, se poate utiliza tasta N. Comanda poate fi folosită doar din apropierea vehiculului.

/park

Această comandă va fixa poziția în care vehiculul va fi spawnat la conectarea pe server sau când acesta va exploda, se va scufunda sau când va fi folosit serviciul de tractare(tow). Comanda poate fi folosită doar dacă vă aflați la volanul vehiculului vostru.

/vehswitch

Prin tastarea acestei comenzi, vei putea schimba vehiculul pe care îl conduci în momentul de față, cu un alt vehicul care nu este spawnat.

/carplate

Comanda este folosită pentru a seta unui vehicul un număr de înmatriculare. Lungimea numărului de înmatriculare este de maxim 9 caractere. Exemplu: /carplate B 000 AAA

Notă: Folosirea unor numere de inmatriculare vulgare este sancționabilă de către admini.

/carcolor

Un jucător poate utiliza această comandă numai dacă se află într-un vehicul personal și lângă bizul CarColor. În urma tastării comenzii, jucătorul urmează să fie teleportat cu tot cu vehicul în interiorul unui garaj de unde poate să folosească meniul pus la dispoziție pentru a-și selecta culorile dorite. În cazul în care un jucător nu se află lângă acest biz, îi va fi setat un checkpoint.

/buyinsurance

Prin tastarea comenzii, proprietarul vehiculului va cumpăra o asigurare pentru vehiculul în care se află. Un vehicul poate dispune de maxim 5 asigurări. Un vehicul rămas fără asigurări nu mai poate fi condus de nimeni până ce proprietarul acestuia nu va plăti reparațiile necesare.

/buyvehicle

Funcționează numai dacă vă aflați lângă una dintre cele două uși ale dealershipului. Odată tastată comanda, serverul vă va teleporta într-un garaj de unde puteți selecta vehiculul dorit folosind meniul pus la dispoziție. De asemenea serverul vă pune la dispoziție informații precum prețul și viteza vehiculului, vă permite să-i schimbați culorile și cel mai important, să efectuați un test drive. Pentru mai multe detalii, accesează pagina How to Buy.

/givekey

Pentru a oferi cuiva cheile propriului vehicul, se folosește comanda /givekey. Comanda utilizează un singur parametru, numele sau ID-ul jucătorului căruia doriți să-i împrumutați cheile vehiculului vostru.
Exemplu: /givekey 135
După oferirea cheilor, cel care a intrat în posesia acestora va putea să folosească comanda /lock asupra vehiculului. Această comandă poate să fie folosită doar în apropierea vehiculului.

/changelock

Comanda are ca efect schimbarea încuietorii vehiculului personal pentru ca jucătorii cărora le-ați oferit cheile acestuia, să nu mai poată să descuie, respectiv să încuie vehiculul.

/throw

Această comandă se utilizează pentru a arunca anumite obiecte aflate în posesia ta, inclusiv cheile unui vehicul primite din partea unui alt jucător, fie prin închirierea unui vehicul de la bizurile special amenajate (exemplu: Bike rent). După utilizarea acestei comenzi, nu veți mai dispune de un vehicul închiriat.

/swapcolors

Serverele vă pun la dispoziție două seturi de culori pentru vehiculele voastre, primul set fiind cel primar, iar cel de-al doilea secundar. Prin utilizarea comenzii /swapcolors, se vor inversa culorile vehiculului între ele, ceea ce înseamnă că cea primară va deveni secundară și cea secundară va deveni primară.

/v -> Sell

Pentru a putea vinde un vehicul la Dealership trebuie să vă aflați în apropierea acestuia cu mașina pe care doriți să o vindeți. Din meniul /v veți selecta vehiculul dorit iar apoi veți alege opțiunea de Sell
Notă: Pentru a putea vinde mașina de tutorial la Dealership aveți nevoie de minim nivel 5.

/lights

Prin această comandă se vor putea aprinde farurile vehiculelor fără a activa sistemul NOS în cazul în care acesta este instalat.